CAMINO DE SANTIAGO – JAKOBOVA POT

Camino De Santiago – Jakobova pot

Termin od:28.09.2024
Termin do:10.10.2024
Trajanje13 dni
Skupina:15 - 35 potnikov
Cena:1.570 €/osebo pri 15 potnikih, 1.410 €/osebo pri 25 potnikih, 1.270 €/osebo pri 35 potnikih
Info:Dejan Marentič - 031 363 361
E mail:info@parpirov.si

Jakobovo pot štejemo med najbolj znane romarske poti na svetu. Sestavlja jo več delov, ki se končajo v Santiagu de Compostela, svetišču svetega Jakoba. Med najpopularnejšimi je “francoska pot”, ki se začne v kraju Saint-Jean-Pied-de-Port na JZ Francije in je dolga cca. 780 km. Naš program obsega zadnjih 100 km te poti – od vasi Sarria do Santiaga di Compostela. Ob koncu vsakega dne vas bo pričakal avtobus z vašo prtljago in vas odpeljal do bližnjega hotela.

Program

1. dan: Odhod avtobusa iz Maribora ob 22. uri. Pobiranje potnikov v Celju, Ljubljani in Sežani. Prestop meje in potovanje na relaciji Benetke–Verona. Nočna vožnja.

2. dan: Nadaljevanje poti mimo Cremone in Genove, prestop v Francijo in vožnja mimo Azurne obale v Provanso. Sprostitveni popoldanski postanek v MARSEILLU za krajši ogled zanimivega pristaniškega in turističnega mesta ter vzpon do romarske cerkvice Notre Dame de la Garde. Nadaljevanje poti proti pokrajini Languedoc in nastanitev nekje na poti.

3. dan: Zajtrk. Vožnja mimo Carcassonna in Toulousa pod Pireneje. Krajši postanek v mestecu SAINT JEAN PIED DU PORT, ki velja za začetek celotne Jakobove poti. Prestop meje v Španijo in popoldanski postanek v letoviškem mestu SAN SEBASTIAN v pokrajini Baskija. Namestitev, večerja in nočitev v hotelu ob poti.

4. dan: Zajtrk v hotelu. Dopoldanski obisk mesta BURGOS. Ogled starega jedra s katedralo. Vožnja preko pokrajine Castilla-Leon proti Galiciji. Potovanje vzporedno z delom »Jakobove poti« in spoznavanje nekaterih značilnosti in zanimivosti te poti z avtobusa. Večerni prihod v bližino mesta Sarria. Večerja in nočitev v hotelu.

5. dan: SARRIA–PORTOMARIN – 22,5 KM
Zajtrk v hotelu. Vožnja v Sarrio in začetek hoje po romarski poti – čez ruralno območje, skozi vasi, kot sta Paradela in Portomarin s tlakovanimi potmi iz srednjeveškega obdobja. Prihod v Portomarin, nastanitev v hotelu nekje na tem območju, večerja in nočitev.

6- dan: PORTOMARIN–PALAS DE REI – 25 KM
Po zajtrku vožnja z avtobusom na izhodišče. V Portomarinu najprej prečkanje reke Minho, nato vzpon mimo vasic Toxibo in Gonzar na hrib San Antonio. Možen obisk starodavne romarske bolnišnice San Salvador v bližnji vasi Vilar de Donas. Nadaljevanje do najvišje točke v hribovju Ligonde, nato spust do kraja Palas de Rei in vožnja z avtobusom v bližnji hotel, večerja in nočitev.

7. dan: PALAS DE REI–ARZUA – 30 KM
Po zajtrku nadaljevanje romarske poti, razmeroma nezahteven pohodniški dan. Prijetna pot, rahli vzponi in spusti skozi srednjeveško vas Leboreiro, do vasi Furelo ter čez srednjeveški most v Melido. Zadnji del poti skozi vasi Boente de Baxixo, Ribadiso da Baixo, Ribadiso da Carretera. Večerja in nočitev v hotelu.

8. dan: ARZÚA–RUA / AMENAL – 19,1 KM
Po zajtrku nadaljevanje romarske poti. Ogled majhne kapele iz 18. stoletja v kraju Santa Irena, možnost obiska kraja O Pino (tja vodi del poti) ali nadaljevanje po glavni smeri do kraja Amenal. Nastanitev v bližnjem hotelu, večerja in nočitev.

9. dan: RUA/AMENAL–SANTIAGO – 22 KM
Še zadnji del poti mimo kraja Lavacolla, vzpon na hrib Monte del Gozo in prvi pogled na katedralo Santiago. Še kratek spust do končne destinacije. Prihod v SANTIAGO DE COMPOSTELA, obisk katedrale in ostalih zanimivosti v mestecu. Večerja in nočitev v hotelu.

10. dan: Santiago de Compostela

Zajtrk. Prost dan za počitek in opazovanje romarskega vrveža v mestu. Po želji možen poldnevni avtobusni izlet do rta Finisterre – podaljška Jakobove poti do Atlantika. Večerja in nočitev v hotelu.

11. dan: Santiago – Lurd (870 km)

Po zajtrku vožnja iz Galicije ob severni španski obali preko Kantabrije, Asturije in Baskije nazaj v Francijo. Večerni prihod v romarsko središče LURD, nastanitev v hotelu, večerja in nočitev.

12. in 13. dan: Lurd – Slovenija (1.530 km)

Zajtrk. Dopoldanski ogled osrednjih cerkva in hiše sv. Bernardke, nato opoldanski odhod avtobusa proti domu. Vožnja po avtocesti nazaj na relaciji Tolouse–Montpellier–Aix en Provence–Nice. Večerni prestop meje v Italijo. Nočna vožnja mimo Genove …Nadaljevanje vožnje mimo Verone in Benetk proti meji. Vrnitev v Slovenijo do Ljubljane, Celja in Maribora predvidoma enkrat v opoldanskem času.

V ceno je vključeno:

 • prevoz s turističnim avtobusom
 • 1x nočitev z zajtrkom
 • 9x polpenzion v hotelih/motelih ali penzionih turistične kategorije v sobah ½  in 1/3 TWC
 • vse cestnne in parkirnine
 • vodenje profesionalnega turističnega vodnika z licenco GZS
 • organizacija potovanja

Možno doplačilo za sobo 1/1, kar znaša 295 €.

Opomba:

 • ob manjšem številu udeležencev (6-8), je izvedba možna tudi z našim luksuznim kombijem, kjer je vodnik istočasno tudi voznik kombija. V tem primeru se črtajo nočne vožnje, v program se dodata 2 nočitvi z zajtrkom na poti (na začetku in na koncu), velja pa ista cena, kot pri izvedbi z busom za 15 potnikov.

Splošne informacije o potovanju

 • Prevoz: v kolikor se prijavi zadostno število potnikov, potujemo s turističnim avtobusom. Na avtobusu se dobi pijača (voda, pivo, sok).
 • Spanje: nastanjeni ste v hotelih, večinoma 3*.
 • Hrana: Zajtrki in večerje so vključeni. Izjema sta prva in zadnja dva dneva, ko imamo nočno vožnjo. Na ogledih in kasneje na hoji po Jakobovi poti bo dovolj časa za kosilo, kakšen prigrizek. Španska hrana je raznolika in kot takšna nudi okusne trenutke tako vegetarijancem kot ljubiteljem mesnih specialitet.
 • Zahtevnost: Hojo po Jakobovi poti  začnemo v mestu Sarria. Pot v naslednjih petih dneh je najbolj priljubljena, dolga približno 120 km, zanjo pa se odloči največ romarjev. Dnevno prehodimo med 20-29 km. Pretiranih vzponov ni, hodimo skozi vasi in manjša mesteca, ob travnikih in poljih, mimo kmetij, nekaj malega tudi ob cestah, vendar tega na srečo ni veliko. V kolikor doma ne hodite preveč in niste fizično preveč aktivni,  priporočamo da vsaj kakšen mesec pred odhodom začnete z redno hojo kakšno uro ali dve dnevno. Naj bo tudi nekaj malega v hrib in ne samo do po ravnini. V prejšnjih letih je 99% potnikov brez večjih težav opravilo s potjo.
 • POMEMBNO: v kolikor imate težave s srcem, visokim pritiskom ali kakršnekoli druge zdravstvene težave, taradi katerih bi lahko imeli težave, se pred prijavo posvetujte s svojim osebnim zdravnikom.
 • Vreme: konec septembra in začetek oktobra sta skoraj idealna za hojo. Jutra so sveža, včasih meglena, čez dan pa se otopli. Kljub temu vedno doživimo tudi ‘’mokre’’ dneve, pa tudi takšne, ko iščeš senco.
 • Več o hoji po Jakobovi poti dobite v navodilih pred potovanjem.

Potovanje se izvaja prek agencije Sajko. Veljajo splošni pogoji potovanj agencije Sajko.

Imate kako vprašanje glede programa ali pa želite več informacij.
Kar pogumno, spodaj dostopni podatki ali pa nas kontaktirajte preko kontaktnega obrazca.