Home Phone
menihi in pivo

Menihi in pivo

Termin od:16.06.2023
Termin do:21.06.2023
Trajanje6 dni
Skupina:minimalno 8 – maksimalno 25 oseb
Cena:995 €/osebo pri 8 potnikih (kombi), 855 €/osebo pri 25 potnikih
Info:Dejan Marentič - 031 363 361
E mail:info@parpirov.si
Dober teden potepanja po pivskih kleteh Bavarske in Češke, druženje z veselimi menihi in mojstri pivovarji. Seznanimo se z značilnimi vrstami piv kot so ‘’bock’’, ‘’kellerbier’’, ‘’zwickl’’, pa še kakšno. Spustimo se v podzemni svet, med rove in v tunele Plzna, obiščemo najstarejšo pivovarno na Češkem in se, če bo možno, osvežimo v pravi  pivski kopeli.

Program

1.dan: Slovenija – Česky Krumlov – Praga (670 km)

Jutranji odhod v smeri Linza in naprej na Češko. Da ne bo pot do Prage predolga, se ustavimo v Českem Krumlovu, simpatičnem mestecu ob reki Vltavi, nad katerim stoji drugi največji grajski kompleks na Češkem. Zunanji ogled kompleksa, če nam uspe priti mimo medvedov, ki stražijo vhod. Čas bo za kozarec lokalnega piva ob cimetovem zavitku, ki mu Čehi pravijo trdelnik. Nadaljujemo skozi České Budejovice v Prago. Pozen popoldanski prihod, namestitev v hotelu, nato pa na prijeten sprehod in večerjo v tradicionalni praški restavraciji. Spanje Praga.

2.dan: Praga

Dan začnemo na Hradčanih, v čudovitem kompleksu praškega gradu, od koder se nudi čudovit pogled na Prago. Ogledamo si katedralo sv. Vita in baziliko sv. Jurija z romansko notranjostjo. Še sprehod med barvitimi hiškami Zlate uličke in okroglega stolpa Daliborka, nato pa do samostana Brevnov, kjer deluje  najstarejša znana pivovarna na Češkem, ustanovljena konec 10. stoletja. Po ogledu sledi  pokušina samostanskih piv. Obisk samostana Strahov in njihove čudovite knjižnice je naš naslednji cilj. Čas za kosilo in dobro samostansko pivo. Sledi sprehod po četrti Malá strana. Ustavimo se pri najožji ulici v mestu, ob zidu Johna Lennona, prek znamenitega Karlovega mostu pa pridemo do praške ure in Starega trga. V kolikor bo možno (odvisno od razpoložljivosti), se sprostimo v pravi češki pivski kopeli. Spanje Praga.

3.dan: Praga – Plzen – Bayreuth (260 km)

Dobro uro stran od Prage leži mesto Plzen, znano po odličnem pivu pilsner, ki ga varijo v pivovarni Pilsner Urquell. Po ogledu kleti in degustaciji piv si bomo ogledali tudi podzemni svet mesta, kjer se razprostira več kot 20 km hodnikov, predorov, vodnjakov, teh je bilo več kot 360, ter prostorov, kjer so skladiščili hrano, led in starali pivo. Po ogledu še nekaj prostega v starem jedru Plzna, nato pa sledi slovo od Češke in pozdrav Nemčiji. Prihod v Bayreuth na severnem Bavarskem, mesto glasbe in kulture ter odličnega piva.  Sprehod po starem jedru mesta, ki ga imenujejo tudi Wagnerjevo mesto, po znamenitem skladatelju Richardu Wagnerju. Spanje Bayreuth.

4.dan: Bayreuth – Bamberg (60 km)

Po krepkem zajtrku se odpravimo v Maiselov svet piva. Začetki pivovarne segajo v konec 19. stoletja. Videli bomo kako sobivata stari in moderni način varjenja, saj v pivovarni še vedno hranijo staro opremo za pivokuho. Po ogledu se odpeljemo v bližnji Bamberg, mesto srednjeveškega šarma in pivovarske tradicije. Vzeli si bomo čas za obisk majhnega otočka sredi reke Regnitz, do katerega pridemo lahko samo peš prek mostu, kjer se nahaja stara mestna hiša, za njo pa majhne in ozke ulice, polne živahnega dogajanja. Ne bo šlo brez obiska ene od številnih mestnih pivnic, kjer boste lahko poskusili tudi lokalno dimljeno pivo – Rauchbier. Spanje Bamberg.

5.dan: Bamberg  – Wolnzach – München (280 km)

Jutranje slovo od Bamberga in vožnja mimo Nürnberga proti Münchnu. Po dobri uri vožnje krajši postanek pri lokalni pivovarni, nato nadaljujemo v Wolnzach, kjer obiščemo Nemški muzej hmelja. Hallertau Mittelfrüh je ena bolj priljubljenih vrst, sama pokrajina Hallertau pa eno od večjih svetovnih središč pridelave hmelja. Sledi vožnja v bavarsko prestolnico, München. Mestne znamenitosti pustimo za drugič, tokrat poiščemo odlično bavarsko pivo v Augustinerjevih kleteh, preverimo če še vedno obratuje priljubljeni ‘’stehausschank’’. Spanje München.

6.dan: München – Freising  – Slovenija (500 km)

Dopoldan obiščemo Freising, mesto nedaleč od Münchna, kjer deluje najstarejša pivovarna na svetu, Weihenstephaner. Pred tisočletjem so jo ustanovili benediktinski menihi, njihova tradicija pa se še danes kaže v številnih vrstah piva, ki ga varijo. Od močnih, starkbier, piv, do klasičnih ležakov in temnih hmeljnih napitkov. Po obisku pivovarne in mesta Freising nas čaka še vožnja do doma. Prihod v Slovenijo v večernih urah.

V ceno je vključeno:

  • prevoz s kombijem (v primeru majhne  skupin  8 oseb) oz. avtobusom (v primeru večje skupine do 25 oseb)
  • Vse cestnine in parkirnine
  • 5x nočitev z zajtrkom
  • 3x kosilo ali večerja
  • vstopnine (pivovarne Brevnov, Pilsner Urquell, Maisel’s, Weihenstephaner, Nemški muzej hmelja, knjižnica Strahov, podzemni svet Plzen in Bayreuth)
  • slovenski vodnik z licenco GZS
  • organizacija potovanja

Dobro je vedeti: če bo na voljo (odvisno od razpoložljivosti – rezervacija se dela le nekaj dni vnaprej), bo v ceno vštet tudi obisk pivske kopeli (spa) v Pragi.

Imate kako vprašanje glede programa ali pa želite več informacij.
Kar pogumno, spodaj dostopni podatki ali pa nas kontaktirajte preko kontaktnega obrazca.

PAR PIROV, Dejan Marentič s.p.
Marija Dobje 33
3222 Dramlje