Home Phone

Srednjeveška in severna Nemčija

Termin od:05.09.2023
Termin do:11.09.2023
Trajanje7 dni
Skupina:minimalno 8 za kombi, minimalno 25 oseb za avtobus
Cena:8 oseb 1.280 € (kombi), 25 oseb 995 € (avtobus)
Info:Dejan Marentič - 031 363 361
E mail:info@parpirov.si

Severna Nemčija s svojo čudovito naravo, strmimi klifi, peščenimi plažami ob Baltskem morju, rdeče opečnatimi mesti in številnimi otočki in zalivi kar kliče po odkrivanjih. Na poti na sever si ogledamo Erfurt in Goslar, bisera nemške srednjeveške zgodovine.

Program

1.dan: Slovenija – Bamberg (650 km)

Zgodnji odhod in vožnja mimo Salzburga ter Munchna  v Bamberg, mesto unescove dediščne in eno od tradicionalnih pivovarskih središč Bavarske. Odpravimo se na peš ogled po živahnih in barvitih  srednjeveških ulicah starega jedra  do stare mestne hiše, ki stoji na majhnem otočku  sredi reke Regnitz, ‘’malih Benetk’’ kjer še danes stojijo ribiške hiše iz 17. stoletja, stolnice Bamberg. V zgodnjem večeru sledi nastanitev v hotelu in seveda večerja v eni od  mestnih pivnic.

2.dan: Bamberg – Weimar – Erfurt (210 km)

Jutranji odhod v Weimar. Goethe, Schiller, Liszt, Bach  so prispevali k razcvetu  kulturne zgodovine Weimarja in tudi Evrope. Po ogledu nadaljujemo po turinški dolini v Erfurt, katerega staro srednjeveško jedro slovi kot eno najbolj ohranjenih v Nemčiji. Mesto, ki leži na križišču pomembnih trgovskih poti, se je v srednjem veku razvilo v mogočno trgovsko in izobraževalno središče. Sprehodimo se do baročne trdnjave Petersberg, stare sinagoge, trgovskega mostu z najdaljšim nizom naseljenih hiš v Evropi in katedrale. Nastanitev v hotelu. Večerja in nočitev.

3.dan: Erfurt – Goslar – Luneburg (370 km)

Jutranji odhod proti severu. Postanek v Goslarju, mestu s tisočletno zgodovino. Ob najdbi srebra in železove rude se je Goslar hitro razvijal in kmalu postal sedež kraljev in cesarjev. Sprehodimo se do kmečke hiše iz začetka 16.stoletja, Velikega svetega križa, kjer so revni in bolni bili deležni pomoči. V starih hišah, ki stojijo ob kamnitih ulicah začutimo pravo srednjeveško razpoloženje. Nadaljevanje poti v Luneburg. Mesto je zraslo zahvaljujoč trgovini s soljo, kar mu je prineslo pomembno vlogo v Hanzeatski zvezi. Srednjeveški šarm se odraža v številnih opečnatih hišah in živahnem dogajanju v starem jedru. Nastanitev v hotelu in večerja. Spanje Luneburg.

4.dan: Luneburg – Schwerin – Rostock – Stralsund (310 km)

Po zajtrku se odpravimo v Schwerin. Krajši postanek v mestu. Sprehod do jezera Schwerin, kjer na majhnem otočku stoji čudovit grad, nekdaj rezidenca vojvod Meklenburških. Vožnja v Rostock. Varno ustje reke Warnow je botrovalo razvoju tega mesta, ki se je pridružilo Hanzeatski zvezi v 13. stoletju. Sprehod med slikovitimi pročelji starih hiš do Marijine cerkve in mestne hiše. Pozno popoldan nadaljevanje v Stralsund. Prihod v hotel, nastanitev in večerja.

5.dan: Stralsund – otok Rugen – Usedom (240 km)

Jutranji sprehod po Stralsundu, ki ima slikovito lego v laguni Baltskega morja. Večina stavb in hiš je zgrajena iz rdeče opeke. Ogledamo si cerkev sv. Nikolaja, ostanke mogočnega obzidja, mestno hišo. Vožnja čez most na otok Rugen. Razgibana obala s številnimi peščenimi plažami in lagunami je magnet za ljubitelje narave. Ustavimo se v Prori, kjer je največja znamenitost kompleks Kolos. Gre za ogromne stavbe, ki jih je v letoviške namene zgradila nacistična Nemčija med 1936 in 1939. Še postanek v narodnem parku Jasmund s čudovitimi klifi in gozdovi. Nadaljujemo do Usedoma. Otok, ki deloma pripada Poljski, razvaja obiskovalce s čudovitimi plažami, sipinami, barji in jezeri. Postanek v kraju Peenemunde, kjer si v tamkajšnjem muzeju ogledamo razvoj in uporabo raketnega orožja med leti 1936 in 1945. Nastanitev, večerja in nočitev.

6.dan: Usedom – Saška Švica – Dresden (500 km)

Zgodnji odhod  v Saško Švico, vzhodni del Nemčije, tik ob meji s Češko, kjer se je narava poigrala s pokrajino in jo  oblikovala v nenavadne stolpiče iz peščenjaka. Sprehodimo se do mostu Bastei, zgrajenem sredi 19. stoletja nad reko Labo. Z mostu se ponuja čudovit pogled na okoliške kraje. Po želji še krajši sprehod do ruševin nekdanjega gradu Neurathen. Sledi vožnja v Dresden, nekdanje središče saških kraljev. Večerni prihod, nastanitev v mestu ali okolici. Večerja in nočitev.

7.dan: Dresden – Slovenija (740 km)

Po zajtrku peš ogled Dresdna, ki je številnim znan predvsem po grozovitem opustošenju zavezniških sil ob koncu 2. svetovne vojne.  Mesto je bilo kasneje postopoma obnovljeno in danes lahko uživamo ob obisku mnogih pomembnih kulturnih, sakralnih in zgodovinskih stavb. Opera Semper, palača Zwinger, cerkev Frauenkirche. Še nekaj prostega v starem mestnem jedru, nato nas čaka vožnja domov, kamor prispemo v poznih nočnih urah.

V ceno je vključeno:

 • prevoz s kombijem, v kolikor je prijavljenih 8 oseb
 • prevoz z avtobusom, v kolikor je prijavljenih vsaj 25 oseb
 • vse cestnine in parkirnine
 • 6x nočitev z zajtrkom v hotelih 3*
 • 6x večerja v lokalnih restavracijah
 • vodenje profesionalnega vodnika z licenco GZS
 • vstopnini v Prora Zentrum in muzej Peenemunde

Splošne informacije o potovanju

 • Prevoz: v kolikor je prijavljenih zadostno število potnikov, potujemo s turističnim avtobusom. Na avtobusu se dobi tudi pijača (voda, pivo, sok).
 • Spanje: prenočujemo v hotelih srednje kategorije (3*). Trudimo se izbrati prijetne, čiste in udobne hotele.
 • Hrana: Zajtrki so vključeni. Prav tako šest večerij v lokalnih restavracijah, če bo to mogoče. Lokalna kuhinja je del potovalne izkušnje, zato skušamo večerje organizirati v lokalnih restavracijah s tradicijo.
 • Zahtevnost: potovanje je nezahtevno. Hoje po mestnih jedrih je prijetna in nezahtevna. Potovanje je primerno za vse.

Potovanje se izvede prek agencije Sajko d.o.o.. Veljajo splošni pogoji potovanj agencije Sajko.

Imate kako vprašanje glede programa ali pa želite več informacij.
Kar pogumno, spodaj dostopni podatki ali pa nas kontaktirajte preko kontaktnega obrazca.

PAR PIROV, Dejan Marentič s.p.
Marija Dobje 33
3222 Dramlje