Portugalski biseri

Portugalski biseri

Termin od:15.05.2024
Termin do:23.05.2024
Dodaten termin od:11.06.2024
Dodaten termin do:19.06.2024
Še en termin od:02.09.2024
Še en termin do:10.09.2024
Trajanje9 dni
Skupina:minimalno 14 – maksimalno 18 oseb
Cena:1.445 €/osebo pri 14 potnikih, 1.355 €/osebo pri 18 potnikih + let. karta. V primeru manjšega števila prijavljenih (10-13 oseb) doplačilo 120 €.
Info:Dejan Marentič - 031 363 361
E mail:info@parpirov.si

Stisnjena na ‘’koncu sveta’’, kot so skrajni zahod iberskega polotoka imenovali Rimljani, Portugalska obiskovalcu ponuja obilo morskih užitkov, skritih presenečenj, gurmanskih razvajanj, raznoliko in bogato dediščino zlatega obdobja odkritij.

Program

1.dan: Let v Porto

Ob prihodu se odpravimo na odkrivanje mestnih znamenitosti. Po aveniji Boavista se zapeljemo do morja in plaž, nato se ob reki Douro odpravimo do osrednjega dela Porta. Lahko se boste povzpeli na stolp Torre dos Clerigos, kupili knjigo v priljubljeni knjigarni Lello, v nekdanjem samostanu, ki je spremenjen v železniško postajo bomo videli modre mozaike, znane kot azulejos, nedaleč stran pa se od osrednje katedrale sprehodili po zavitih in ozkih ulicah starega Porta do živahne četrti Ribeira. Na drugi strani reke se že vidijo kleti vina portovca. Tudi mi se odpravimo na ogled in degustacijo teh zelo sladkih vin. Nekaj časa bo tudi za samostojna odkrivanja mestnega jedra. Spanje v Portu ali okolici.

2.dan: Porto – Arouca – Aveiro – Costa Nova (200 km)

Dan začnemo  adrenalinsko, v Arouci, kjer se sprehodimo prek najdaljšega visečega mostu na svetu, Arouca 516. Številka nam pove dolžino mostu, ki se ‘’gunca’’ 175 m visoko nad reko Paiva. Za umirjanje živcev poskrbi plovba  s tradicionalnimi čolni moliceiros, s katerimi so v Aveiru nabirali alge molico za gnojilo. Mesto je znano po Art Nouveau arhitekturi in kanalih, ki dajejo vtis majhnih Benetk. Za konec dneva se naužijemo mivke, sonca, morja in barvitih hišk  Costa Nove. Spanje Costa Nova ali okolica.

3.dan: Aveiro – Coimbra – Alcobaca – Nazare (200 km)

Jutranji odhod v univerzitetno Coimbro, ki je dobro stoletje nosila tudi naziv glavnega mesta Portugalske. Z ogledom začnemo v živahnem predelu Baixa, nato pa se počasi po strmih in zavitih ulicah starega jedra Cidade Alta povzpnemo do sedeža univerze, od koder se nudi čudovit pogled na okolico in reko Mondego. Z ogledi nadaljujemo v dolini rek Alcoa in Baca, ki naj bi kraju Alcobaca dali ime. Tu obiščemo kraljevo opatijo svete Marije, ki jo je ustanovil red cistercijancev sredi 12. stoletja. Še nekaj kilometrov nas loči od čudovite obale in obmorskega mesta Nazare.  Nad mestom se nahaja Sitio, od koder se ponuja enkraten pogled na čudovito plažo pod nami. Zlijte se skupaj z domačini in poskusite lokalno dobroto  percebes ob kozarcu  vinho verde. Spanje Nazare ali okolica.

4.dan: Nazare – Obidos – Peniche – Azenhas da Mar – Lizbona (250 km)

Dan začnemo z ‘’bonbončkom’’, kot nekateri imenujejo srednjeveški Obidos, ki so si ga večkrat lastili tako mavri kot kristjani. Iz teh časov je mogočno obzidje, v objemu katerega stojijo številne bele hiške ob ozkih in kamnitih ulicah, kjer  domačini  ponujajo Ginja de Obidos, znameniti češnjev liker v čokoladnih kozarčkih. Preostali del dneva nas čaka nekaj čudovitih biserov portugalske zahodne obale, kot sta Peniche in Azenhas do Mar, preden pa zavijemo do Lizbone, se ustavimo na Skalnem rtu. Cabo da Roca, kot ga imenujejo Portugalci, je najzahodnejša točka celinske Evrope. Še vožnja skozi letoviška Cascais in Estoril in prihod v Lizbono. Nastanitev v hotelu v mestu, zvečer pa se sprehodimo po starem jedru mesta. Spanje Lizbona.

5.dan: Lizbona

Odkrivanje prestolnice Portugalske začnemo v Belemu, ob znamenitem stolpu Torre de Belem. V 15. in 16. stoletju so Portugalci s svojimi karavelami pripluli v različne dele sveta, kjer so ustanovili številne kolonije. Pri spomeniku odkritjem  leži v tla obnovljen čudovit mozaik z vsemi deželami, ki so si jih vsaj za kratek čas pokorili Portugalci. Nedaleč stran obiščemo čudoviti, v manuelinskem stilu zgrajeni samostan svetega Heronima, katerega del je tudi cerkev svete Marije, od koder so na širne poti odpluli portugalski raziskovalci in  mornarji. V cerkvi sta pokopana tudi Vasco da Gama in pesnik Luis Camoes. Preden se odpravimo nazaj v center mesta, se ustavimo v bližnji slaščičarni, kjer je luč sveta sredi 19. stoletja prvič zagledala priljubljena portugalska slaščica, pasteis de Belem. Še topla in s cimetom je najboljša. Popoldanski del dneva bomo raziskovali utrdbo sv. Jurija, ki se vzpenja nad osrednjim delom mesta, trg Rossio z gledališčem in zanimivo, v obliki podkve zgrajeno železniško postajo. Na Rua Augusta ali v okoliških ulicah bo čas za kosilo. Po želji se lahko z dvigalom povzpnete na razgledno točko Santa Justa, ki se dviga sredi mesta. Zvečer prosto za samostojna odkrivanja mesta. Spanje Lizbona.

6.dan: Lizbona – Sintra – Lizbona (60 km)

Sintra velja za zibelko romantične arhitekture v Evropi. S svojimi barvitimi in nenavadnimi palačami in vilami, ki so jih zgradili portugalski kralji in bogati posamezniki, privablja romantike z vseh koncev sveta. Skrita v bujnem zelenju ponuja odmik od vročih žarkov v poletnih mesecih. Ustavimo se pri kraljevi palači, sprehodimo po starem jedru, polnem trgovinic in lokalov, kot vrhunec obiska pa si ogledamo palačo Quinta da Regaleira s kapelo, čudovitim parkom z jezeri, vodnjaki, jamami in fontanami. Popoldan se vrnemo v Lizbono v novejši del mesta, kjer je leta 1998 potekala svetovna razstava. Možnost ogleda enega večjih akvarijev v Evropi, vožnja z gondolo, od koder lahko občudujete most Vasco da Gama, ki se vije prek reke Tejo ali pa si privoščite pravo brazilsko pojedino v Chimarrau. Spanje Lizbona.

7.dan: Lizbona – Redondo – Lagos (470 km)

Jutranji odhod v Alentejo, pokrajino hrasta plutovca, vinogradov in osamelih vasi. Portugalska je v svetovnem vrhu po pridelavi plutovca. V okolici mesta Redondo obiščemo eno od farm, kjer bomo izvedeli vse o pridelavi plute. Nadaljujemo v Monsaraz, vasico za katero se zdi, da je obtičala v srednjeveških časih. Pogled na vrhu griča sega prek reke Guadiana in vse do meje s Španijo. Monsaraz velja za eno lepših portugalskih vasi. Sledi še vožnja  do čudovitih plaž južne Portugalske, v Algarve. Prihod v Lagos, nastanitev v hotelu. Zvečer se podamo na prijeten sprehod po starem mestnem jedru. Spanje Lagos.

8.dan: Lagos – Benagil – Ponta da Piedade – Lagos (90 km)

Obala Algarve je polna naravnih lepot in čudes. Obiskali bomo morsko jamo Benagil, sestavljeno iz zlato rumenega apnenca. Po želji se boste lahko sprehodili po ‘’strehi’’, kjer skozi okno sončni žarki vstopajo v notranjost jame. Nedaleč stran je praia da Marinha s svojimi naravnimi mostovi in morskimi stebri. Popoldan se vrnemo v smeri Lagosa, kjer si ogledamo rt Ponta da Piedade. Zvečer prosto v Lagosu. Spanje Lagos.

9.dan: Lagos – Faro (letališče) – let domov

Še nekaj prostega časa v prijetnem Lagosu, sledi transfer do letališča v Faru in let proti domu.

V ceno je vključeno:

 • prevoz z minibusom
 • vse cestnine in parkirnine
 • 8x nočitev z zajtrkom v hotelih večinoma 3*
 • 4x večerja v lokalnih restavracijah
 • vstopnine: Bolsa v Portu, knjigarna Lello, most 516, plovba s čolni moliceiros v Aveiru, obisk  kleti portovca, samostan Alcobaca, samostan Sao Jeronimo v Lizboni, farma plutovca.
 • vodenje slovenskega vodnika z licenco GZS
 • organizacija potovanja

Splošne informacije o potovanju

 • Prevoz: potujemo s turističnim minibusom oz. Večjim kombijem. Odvisno od števila prijavljenih potnikov.
 • Spanje: prenočujemo v hotelih srednje kategorije (3*). Trudimo se izbrati prijetne, čiste in udobne hotele.
 • Hrana: vključeni so vsi zajtrki  po programu in štiri večerje v lokalnih restavracijah. V programu večerje niso navedene, saj se o tem kje večerjati, odloči malo pred potovanjem.
 • Zahtevnost: potovanje ni zahtevno, je prijetno, vključene je tudi nekaj hoje, ki pa ni naporna.
 • Vse potrebne informacije dobite najmanj deset dni pred začetkom potovanja.
 • Za vsa vprašanja sem na voljo na 031 363 361 ali nomadtravel@gmail.com

Imate kako vprašanje glede programa ali pa želite več informacij.
Kar pogumno, spodaj dostopni podatki ali pa nas kontaktirajte preko kontaktnega obrazca.