Flandrija in pivo

Ob pivu in čokoladi v Flandriji

Termin od:05.06.2024
Termin do:09.06.2024
Dodaten termin od:10.09.2024
Dodaten termin do:14.09.2024
Trajanje5 dni
Skupina:8 oseb
Cena:980 €/osebo pri 8 potnikih + letalska karta ( cena let. karte odvisna od termina potovanja)
Info:Dejan Marentič - 031 363 361
E mail:info@parpirov.si

Tradicija varjenja piva v Flandriji in Belgiji sega v srednjeveške čase, ko so menihi v opatijah in samostanih zagnano ustvarjali enega najbolj priljubljenih napitkov na svetu. In to počnejo še danes, prav tako kot številni pivovarji po Flandriji sledijo hmeljni znanosti, stari več stoletij. Enkratna in drugačna belgijska piva bomo spoznavali na kratkem obisku Flandrije in njenih čudovitih srednjeveških mest.

Program

1.dan: Let v Charleroi.

 Ob prihodu nas čaka vožnja v Ghent, ki bo naslednjih nekaj dni ‘’baza’’ za naša raziskovanja Flandrije in njenih odličnih piv. Gent je skozi stoletja postal eno bogatejših mest Flandrije, zahvaljujoč živahni trgovini z žitaricami, volno. Graslei, kjer je dolgo bil glavni pristan mesta, še danes velja za najbolj slikoviti del starega jedra mesta. Spoznali bomo legendo o Mammelokker, povezano z nekdanjim mestnim zaporom, povzpeli na mestni zvonik, na katerem kraljuje zmaj, ki je tudi zaščitnik mesta. Zvečer prosto za samostojno odkrivanje mesta in priljubljenih pivskih kotičkov. Spanje Ghent.

2.dan: Ghent – Brugge – Gent (110 km)

Dan bomo namenili dragulju flandrijske srednjeveške zgodovine. Brugge, član nekdanje Hanzeatske zveze mest, je postal središče živahne trgovine med Skandinavijo, Anglijo in osrednjo Evropo. Razkošje stavb, trgov in cerkva bomo spoznaval na sprehodu po starem jedru mesta. Po ulici Slepega osla do bazilike Svete krvi, mimo Maslene dvorane do Jajčnega trga, prek parka Minnewater in vse do priljubljene pivovarne De Halve Maan. Spoznali bomo posebnosti varjenja, ogled pa zaključili v kleteh pivovarne ob pokušini odličnih piv. Sledi kosilo v enem izmed tradicionalnih lokalov. Čas bo tudi za samostojna potepanja po mestu. Možnost plovbe z ladjico po mestnih kanalih ali preprosto uživanje v srednjeveškem vzdušju, ki ga Brugge nudi. Povratek v Ghent zgodaj zvečer. Spanje Ghent.

3.dan: Ghent – Antwerpen – Ghent (120 km)

Danes nas čaka svet diamantov, piva in čokolade. Antwerpen je eno od svetovnih središč prodaje diamantov. O tem se prepričamo v diamantni četrti, nato pa odkrijemo ali gresta pivo in čokolada skupaj. V muzeju čokolade se vrnemo nekaj stoletij nazaj, v začetke čokoladnih časov v Belgiji in tudi v Evropi. Vso sladkobo bomo poplahnili s pivom Bolleke, ki velja za najbolj priljubljeno pivo v mestu. Po obisku in pokušini piv pivovarne De Koninck sledi še sprehod po starem jedru vse do Grote Markt z mestno hišo in cehovskimi vilami ter fontano Brabo. Za konec dneva v Antwerpnu si privoščimo še požirek ali dva v ”Enajsti zapovedi” ali podobnem pubu. Spanje Ghent.

4.dan: Ghent – Bruselj – Grimbergen – Mechelen – Ghent (180 km)

Zjutraj nas čaka krajši ogled prestolnice Belgije, Bruslja. Naredimo postanek pri Atomiumu, nato pa v središče mesta na prijeten sprehod do Grand Place, ki velja za enega lepših trgov v Evropi. V bližini je tudi  Manneken Pis. Mnogi ne vedo da ima mali ”lulanček” tudi sestrico Jeanneke Pis. Če bo ura prava, pokukamo še v Delirium, verjetno najbolj znan pub v Bruslju. Počasi se odpravimo v bližnji Grimbergen, majhen kraj z veliko opatijo, v katero se je po dvesto letih vrnilo varjenje piva po receptih, zapisanih v več stoletij starih knjigah menihov. Obiščemo pivovarno in zvemo kako menihi, njihovo pivo in kraj že dolga leta sobivajo v harmoniji. Nadaljujemo v Mechelen, kjer boste po želji lahko glave skrili v oblakih na vrhu stolpa svetega Rumbolda in si privoščili kozarec odličnega piva Gouden Carolus lokalne pivovarne Het Anker. Spanje Ghent.

5.dan: Odvisno od ure leta nazaj v Slovenijo, še nekaj časa v Ghentu, drugače prevoz do letališča in let proti domu.

V ceno je vključeno:

  • prevoz z minibusom ali kombijem (odvisno od števila prijavljenih). V primeru manjšega števila potnikov (8), je vodnik tudi voznik kombija.
  • 4x nočitev z zajtrkom v hotelu 3*
  • 2x kosilo ali večerja
  • vstopnine (pivovarne Gruut, De Koninck, De Halve Maan, Grimbergen, muzej čokolade Chocolate Nation v Antwerpnu)
  • slovenskega vodnika z licenco GZS
  • organizacijo potovanja

POMEMBNO: Potovanje je namenjeno resničnim ljubiteljem piva. Tistim, ki so odprti za nove, za naše kraje mogoče nenavadne in zelo drugačne okuse. Obiščemo štiri pivovarne, v lokalnih pubih pa spoznamo  širši svet belgijskih piv. Hkrati bomo videli kaj vse je pomembno ljubiteljem piva v Belgiji. Od načina točenja piva do kozarcev. Ni vsako pivo za vsak kozarec. Del potovanja je tudi zgodovina Flandrije, gastronomija in mestne znamenitosti. Torej ne pričakujte posedanje v pubih cele dneve ob šanku. To ni namen tega potovanja!

Imate kako vprašanje glede programa ali pa želite več informacij.
Kar pogumno, spodaj dostopni podatki ali pa nas kontaktirajte preko kontaktnega obrazca.